Wittebrugpark: Kaarten en Plattegronden

Deze website wordt o.a. geïllustreerd met kaarten en plattegronden. Vanwege de beperkingen bij het bouwen van de website gaat het meestal slechts om kleine afbeeldingen, niet groter dan is vereist voor de situatie. En misschien hebt u kaarten gezien waar net het stukje aan ontbreekt dat u interesseerde. Geen nood: hier komt alsnog een beperkte herkansing. De meeste kaartjes op deze website zijn afkomstig van slechts enkele grote kaarten uit de on-line collectie van het Gemeentearchief, die in deze Bijlagen alsnog in (veel) groter formaat worden getoond. De prachtige online verzameling van historische Kaarten en Plattegronden werd (ten dele) door het Gemeentearchief gepresenteerd in het MrSID beeldformaat van Lizardtech; redelijk geschikt om de kaarten te bekijken op de website van het Gemeentearchief maar voor presentatie op deze website moesten de MrSID bestanden getransformeerd worden naar JPEG.

 

Kaart uit 1872 HGA-KP-079, collectie Haags Gemeentearchief

'Nieuwe Kaart van 's Gravenhage en Scheveningen op de schaal van 1:3250. Vervaardigd onder leiding van F. Verstijnen, Landmeter bij het Kadaster'.

 

De online kaart van het Gemeentearchief (HGA-KP-079) omvat 412 megapixels waarvan 3868 x 5820 pixels werden gebruikt voor de hier getoonde kaart van 1934 x 2910 pixels. De betreffende online kaart van het Gemeentearchief is samengesteld uit meerdere delen van meerdere exemplaren en/of edities die ten behoeve van deze website (nader) met 'knippen, schuiven, draaien en plakken' tot één enkele kaart zijn samengevoegd en waar nodig gerestaureerd. Voor krimpverschillen tussen kaartdelen is zo goed mogelijk gecorrigeerd. De kaart is representatief voor de periode die met het einde van de korenmolen (afgebrand in 1873) en van de oorspronkelijke houten pijlerbrug (vervangen in 1873) werd afgesloten.

Kaart uit 1954 HGA-KP-002, collectie Haags Gemeentearchief

Kaart van 's-Gravenhage, vervaardigd door het Grondbedrijf (schaal 1:5000). De originele online kaart van het Gemeentearchief (HGA-KP-002) maakt een redelijk gave indruk (afgezien van een ontbrekend kaartdeel rechtsboven en geringe beschadigingen waar het papier kennelijk werd gevouwen) en omvat 712 megapixels waarvan 650 x 1525 pixels werden geselecteerd t.b.v. de hier getoonde kaart. De kaart is representatief voor de periode waarin de villawijk Wittebrugpark tot stand kwam.

Kaart uit 1992 (MIP)

Het Haagse Monumenten Informatie Project wordt o.a. geïllustreerd met een plattegrond waarvan het gedeelte dat betrekking heeft op het Wittebrugpark hier afzonderlijk wordt getoond.

Plankaart uit 2011 (Beheersverordening 2011)

Dit is de 'plankaart' die behoort bij de 'beheersverordening Wittebrug-Westbroekpark' (2011). De beheersverordening is een synthese van twee bestemmingsplannen: het Bestemmingsplan Wittebrug uit 1978 en het Bestemmingsplan Westbroekpark uit 1995. Deze bestemmingsplannen worden door deze beheersverordening vervangen en komen daarmee te vervallen. Opvallend is dat het plangebied 'Wittebrug-Westbroekpark' volledig samenvalt met het gebied dat op deze website (www.wittebrugpark.nl) sinds 2005 wordt aangeduid met de naam 'Wittebrugpark'.

 

gepubliceerd ~2004
laatste update ~2011

+ - + - +